ΚΑΛΛΙΟ
κάτοικοι:61
υψόμετρο: 460 μ.
απόσταση από Λιδορίκι:14 χλμ.

               Το σημερινό Κάλλιο είναι ένας καινούριος οικισμός στις όχθες της λίμνης του Μόρνου , ο οποίος χτίστηκε το 1980 όταν ο παλιός καταποντίστηκε από τα νερά της τεχνητής λίμνης
               Ο παλιός οικισμός ήταν χτισμένος δίπλα στα ερείπια  του αρχαίου Καλλίου ( ή Καλλίπολη) . Ηταν η σημαντικότερη αιτωλική πόλη της περιοχής , κέντρο ,πιθανότατα, ολοκλήρου του αιτωλικού έθνους των Οφιονέων  . Η πόλη άκμασε μετά το 400 π.Χ. αλλά παρουσία πολιτισμού σημειώνεται από τα γεωμετρικά χρόνια έως και την πρωτοχριστιανική εποχή . Τον 9ο αιώνα μ.Χ. σύμφωνα με τα ευρήματα , το Κάλλιο παραδίδει την σκυτάλη της διοίκησης της περιοχής στο Λιδορίκι .
               (Περισσότερα για το Κάλιο στην ιστοσελίδα που ετοιμάζουμε για το Αρχαιολογικό Μουσείο Λιδορικίου και την ιστορία της περιοχής) . 

Νομός Φωκίδας κεντρική σελίδα

                 Παραθέτουμε την διήγηση ενός κατοίκου του Καλλίου για το πως είδε το χωριό του να σβήνει μέσα στα νερά της λίμνης :                       

ΚΑΛΛΙΟ  1η Ιανουαρίου 1980

              ‘Ήταν πρωτοχρονιά του 1980 έμενα ακόμη στο χωριό.  Ο χειμώνας ήταν πολύ βαρύς. Τα Βαρδούσια και   η Γκιώνα  ήταν γεμάτα χιόνια και έβρεχε πολύ . Το φράγμα είχε ολοκληρωθεί και περιμέναμε μέρα με τη μέρα το νερό να φτάσει στα σπίτια μας . Η παροχή του νερού ήταν πολύ μεγάλη.
                 Το χωριό άρχισε να κατακλύζεται από νερό . Τα σπίτια το ένα  μετά  το άλλο άρχιζαν να χάνονται μέσα στο νερό . Το νερό ανέβαινε 1-4 μέτρα το εικοσιτετράωρο . Σύντομα έφτασε στην κεντρική γέφυρα και στην πλατεία του χωριού μας . Κατεβήκαμε στην πλατεία που το νερό άρχισε να την σκεπάζει και είδαμε να βγαίνουν μέσα από το νερό 3 φίδια  κυνηγημένα . Είχαν τρομοκρατηθεί και ήθελαν  να ξεφύγουν . 
                 Εμείς  στις 6 Γενάρη μαζέψαμε τα πράγματα μας  βιαστικά και φύγαμε γεμάτοι πόνο και θλίψη που εγκαταλείπαμε το ωραίο μας χωριό

 

                

Νομός Φωκίδας

κεντρική σελίδα