ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ

κάτοικοι:393

υψόμετρο:580 μ.

απόσταση από Λιδορίκι:12 χλμ.

 

     

     Το Μαλανδρίνο εκτείνεται στη πλαγιά του  βουνού με θέα στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου σε υψόμετρο 600 μέτρα . Οι  μόνιμοι κάτοικοι είναι  περίπου 300 άτομα , έχει όμως πολύ λίγα παιδιά .Το όνομα του λέγεται πως το έχει πάρει από τους Τούρκους όπως και πολλές άλλες τοπικές ονομασίες.

     Το χωριό έχει  μακρόχρονη ιστορία η οποία ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους . Από την περιοχή πέρασαν και  Δωριείς και Αχαιοί . Στα νότια  υπάρχει ένα κάστρο γκρεμισμένο το οποίο είναι τμήμα της αρχαίας ελληνικής πόλης Φύσκος η οποία γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της στα ελληνιστικά χρόνια , μαζί με το Κάλλιο .Τα τείχη της πόλης ήταν χτισμένα με ιδιαίτερα μεγάλες σε μέγεθος πέτρες (μήκος 1,5 μέτρα και ύψος 1 μέτρο) πιθανώς κατασκευασμένες σε καλούπια γι' αυτόν τον σκοπό. Τα απομεινάρια του οχυρωματικού περίβολου είναι εμφανή στον επισκέπτη του χωριού και παρότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει καταγράψει  την ύπαρξή τους, δεν έχει γίνει καμία οργανωμένη προσπάθεια για την αξιοποίησή τους . Στη σημερινή του μορφή στο κάστρο έχουν απομείνει πολλές πέτρες στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται το νεκροταφείο του χωριού . Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας το χωριό αυτό, όπως και τα γειτονικά,  τα διοικούσε ο πασάς ο οποίος έμενε σ’αυτό.

       Σήμερα οι πιο πολλοί κάτοικοι  είναι ηλικιωμένοι  ενώ οι λίγοι νέοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία κυρίως ενώ μερικοί  είναι ελεύθεροι επαγγελματίες . Το δημοτικό σχολείο του χωριού χτίστηκε πριν 25 χρόνια και σήμερα λειτουργεί με περιορισμένο αριθμό παιδιών . Το πιο σύγχρονο κτήριο είναι η εκκλησία η οποία χτίστηκε πριν από 2 χρόνια .

                        

Νομός Φωκίδας 

Κεντρική σελίδα