οι μικροί πολίτες

 Μάρτιος 2002

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ήθη κι έθιμα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα

το χριστουγεννιάτικο δέντρο .. η ιστορία του και πως έφτασε στην Ελλάδα

Δεκέμβριος ο εορταστικός ... πάντα ήταν ο μήνας των γιορτών

ο Άγιος Βασίλης της Καισάρειας

Ηθη και έθιμα των Χριστουγέννων από όλο  τον κόσμο ...

          Σ’ολο τον κόσμο υπάρχουν χριστουγεννιάτικα έθιμα. Ένα διεθνές έθιμο είναι το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου που συμβολίζει τη χαρά των Χριστουγέννων. Ας δούμε όμως κι άλλα:

         Ιταλία: Στη Βενετία, τον Μεσαίωνα, ο Δόγης κι ο λαός πήγαιναν την νύχτα των Χριστουγέννων στο γειτονικό νησάκι του Αγίου Γεωργίου να προσκυνήσουν το λείψανο του Αγίου Στεφάνου.

        Στην παραλία του νησιού περίμεναν βενετσιάνικες αρχόντισσες ντυμένες στα μαύρα και στολισμένες με κοσμήματα, για να υποδεχτούν τον Δόγη και να τον συνοδέψουν μέχρι το ναό. Μετά το τέλος της λειτουργίας όλη η λαμπρή συνοδεία έμπαινε στις γόνδολες και διασχίζοντας τα νερά ξαναγύριζαν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου , όπου άρχιζε μεγάλο γλέντι, που συνεχιζόταν μέχρι το πρωί.

        Σικελία: Οι χωρικοί βγάζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων νερό από τα πηγάδια και ραντίζουν τα ζώα τους, γιατί πιστεύουν ότι το νερό αυτό είναι αγιασμένο, επειδή την ίδια ώρα γεννιέται και ο Σωτήρας του κόσμου.

       Σουηδία: Σε μερικές επαρχίες της Σουηδίας οι κάτοικοι των χωριών συνηθίζουν ανήμερα τα Χριστούγεννα να ρίχνουν έξω από τα σπίτια και τα χωράφια τους σιτάρι, για να γιορτάσουν μαζί τους και τα πουλιά.

Γ. Μάρκου  Β΄Γυμνασίου

 

 στην πρώτη σελίδα

Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα με έθιμα της χώρας μας αλλά και από τον κόσμο

Μαθητική εργασία για τα χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ελλάδα

Christmas in the west today Tα Χριστούγεννα σε διάφορες ευρωπαικές χώρες