οι μικροί πολίτες

 Σεπτέμβριος 2002

ο πλανήτης Γη

Tα δάση που καταστρέφονται.. είναι το άλλο εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα

Γκιώνα , το ψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας

Γιατί θέλουμε να κατακτήσουμε τις βουνοκορφές

Ποιά είναι η ηλικία της Γης;

  Ρύπανση

          Τα τελευταία χρόνια η ρύπανση του περιβάλλοντος εξαιτίας της μεγάλης τεχνολογικής προόδου και της ραγδαίας βιομηχανικής ανάπτυξης έχει πάρει επικίνδυνες και, σε πολλές περιπτώσεις, καταστροφικές διαστάσεις για τη γήινη βιόσφαιρα. Διακρίνεται σε αστική και βιομηχανική, σε ρύπανση ατμόσφαιρας, νερού και εδάφους και τείνει να καταστρέψει την πανίδα και τη χλωρίδα της γης, τις θεμελιώδεις δηλαδή προϋποθέσεις της ζωής στον πλανήτη μας.

           Καθημερινά τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών λυμάτων ρυπαίνουν ακτές και θάλασσες, νεκρώνουν το πλαγκτόν, εξαφανίζουν πολλά είδη του φυσικού και του ζωικού βασιλείου και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με τη θάλασσα. Χιλιάδες καμινάδες εργοστασίων εκλύουν σε 24-ωρη βάση χιλιάδες τόνους δηλητηριωδών αερίων και σωματιδίων κάνοντας ανυπόφορη τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων αστικών κέντρων, που επιπλέον ασφυκτιούν μέσα στις γιγάντιες και απάνθρωπες πόλεις του αιώνα μας. Από μόνες τους πάντως, η τεχνολογική πρόοδος και η βιομηχανική ανάπτυξη δεν αποτελεί την πηγή του κακού. Αυτό έχει σχέση με τις κερδοσκοπικές διαθέσεις των βιομηχάνων που αρνούνται να υποβληθούν στις δαπάνες της τοποθέτησης φίλτρων και συστημάτων βιολογικού και βιοχημικού καθαρισμού των δηλητηριωδών αερίων και λυμάτων που εκπέμπουν ή αποβάλλουν οι επιχειρήσεις τους.

           Η διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος από τη ρύπανση και την καταστροφή, αποτελεί σήμερα οξύτατο οικονομικό και κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα και συνεγείρει εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι αγωνίζονται για την αποτροπή της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών ζωής.

           Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές θάλασσες και ακτές μολύνονται επικίνδυνα από τα βιομηχανικά λύματα και απόβλητα των υπονόμων των μεγάλων πόλεων. Όλοι γνωρίζουμε το τεράστιο σύννεφο αιθαλομίχλης που καλύπτει την Αθήνα, γνωστό ως νέφος. Πρόκειται για το φαινόμενο φωτοχημικής ρύπανσης το οποίο προέρχεται από τη βιομηχανία, τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και των κεντρικών θερμάνσεων. Ως τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 λειτουργούσαν στην περιοχή της Αττικής περίπου 3.600 βιομηχανίες. Το νέφος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Το μονοξείδιο του άνθρακα δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη, εμποδίζει την οξυγόνωση των ιστών και δυσκολεύει την αναπνοή. Προκαλεί εύκολη κόπωση, δύσπνοια, πονοκεφάλους και διαταραχές στην όραση.

          Τα κυριότερα προβλήματα ρύπανσης στην Ελλάδα συνοψίζονται στα ακόλουθα: ατμοσφαιρική ρύπανση, ρύπανση υδάτων, στερεά απόβλητα, πυρκαγιές, απειλή βιοποικιλότητας και φυσικών αποθεμάτων και ηχητική ρύπανση.

 Κυριαννάκη Κατερίνα
 Γ’ Τάξη

 

Τα δάση καταστρέφονται;

    Κάθε χρόνο χάνουμε το 1% των δασών μας λένε οι στατιστικές. Τι σκοπεύουμε να κάνουμε άραγε;

   Διαβαστε το άρθρο μας για τα δάση που καταστρέφονται..

Λαθροθηρία
   Το κυνήγι είναι η αγαπημένη ασχολία αρκετών .... Οχι όμως χωρίς κανόνες .....
 περισσότερα >>

Τρελλός πανικός
   Τι γίνεται με τα τρόφιμα ; Σε όλη την Ευρώπη ένας πανικός για το κρέας και όχι μόνο ....
  περισσότερα
>>

 στην πρώτη σελίδα

Γαιόραμα : η ιστοσελίδα του γνωστού περιοδικού με πολλά ενδιαφέροντα θέματα για τον πλανήτη μας

Physics 4U:
 Συλλογή άρθρων για το περιβάλλον με θέμα "ο πλανήτης Γη"
και ιδιαίτερα
ένα άρθρο για την καταστροφή των δασών  σε  παγκόσμια  κλίμακα  με πληροφορίες του BBC

Υπουργείο Γεωργίας : Στατιστικά στοιχεία για την έκταση των δασών στην χώρα μας  

Spin.gr : η  ελληνική  πύλη για θέματα επιστημονικά

Συνθετικές εργασίες μαθητών από διάφορα σχολεία της χώρας για το Περιβάλλον , μεταξύ άλλων θεμάτων