Αντί επιλόγου ....

Η ελληνικότητα της Δωρίδας

 

1. ΑΒΟΡΟΣ .


2.  ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ: 
     
Ερείπια οχυρωμένου οικισμού έχουν επισημανθεί στη θέση <<Μάρμαρα>> ή <<Καρδόρεμα>>, ενώ σε άλλα σημεία εντοπίστηκαν ερείπια κατεστραμμένου αρχαίου κτηρίου.


3. ΑΛΠΟΧΩΡΙ : 
     
Το Αλποχώρι ή Αληποχώρι "είναι" το χωριό του Αλή. Το 18ο αιώνα, όταν ο Αχμέτ Αλής, που κατείχε την περιοχή πτώχευσε, άρχισε να πουλάει τα κτήματά του και πίεσε τους Έλληνες κατοίκους ν' αγοράσουν την περιοχή. Εκείνοι, κατόπιν εράνου και οικονομικής βοηθείας κάποιου τσοπάνου Αβορίτη, συγκέντρωσαν τα απαραίτητα χρήματα και την αγόρασαν.

4. ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ (ΠΛΕΣΣΑ): 
     Στην κοινότητα της Αμυγδαλιάς ανήκει η Μονή της Παναγιάς της Κουτσουριώτισσας. Η ομώνυμη εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στον κούφιο κορμό δέντρου, στην είσοδο βραχώδους σπηλιάς, κατά τα τέλη του 17ου αιώνα, ύστερα από όραμα μοναχού από την Αιγιαλεία. Στο σπήλαιο χτίστηκε μικρός ναός, όπου και τοποθετήθηκε η εικόνα. Ονομάστηκε Κουτσουριώτισσας επειδή ακριβώς η εικόνα βρέθηκε στον κορμό(κούτσουρο) δέντρου. Αργότερα  χτίστηκε ναός πάνω από το σπήλαιο, τα την περίοδο του 1821,διετέλεσε καταφύγιο για τον άμαχο πληθυσμό, αλλά και προμαχώνας κατά των επιδρομών των Τουρκαλβανών. Το 1821 καταστράφηκε από τους Τούρκους, αλλά πέντε χρόνια αργότερα ο ναός και μερικά κελιά  ξαναχτίστηκαν από το μοναχό Ιωαννίκιο.

5. ΑΡΤΟΤΙΝΑ : 
      Στην Αρτοτίνα ανακαλύφθηκαν λείψανα αρχαίου οικισμού και μακεδονικός τάφος. Οι κάτοικοί της συμμετείχαν στον αγώνα του1821 και μάλιστα η Αρτοτίνα  χαρακτηρίσθηκε ως "καπετανούπολη", αφού από εδώ κατάγονται διάσημοι "καπετάνιοι", όπως ο Δήμος Σκαλτσας,ο Καλύβας,ο Σιαφάκας, ο Κατσαρός, ο Κανεέλος, ο Κριατσιώτης, ο Κωσταρίτσας, ο Φασίστας-ο οποίος δηλητηριάστηκε από  τους Τούρκους στο Λιδόρικι ,επειδή διαμαρτυρήθηκε για το βαρύ χαράτσι.         Εξάλλου, η Αρτοτίνα μοιράζεται με τη Μουσουνιτσα την καταγωγή του μεγάλου ήρωα Αθανάσιου Διάκου που μόνασε στη μόνη του Άγιου Ιωάννη.

6. ΒΡΑ'Ι'ΛΑ : 
     Στη θέση "Παλιοβραΐλα" επισημάνθηκαν ίχνη αρχαίου οικισμού. Στην Κατοχή το χωριό κάηκε από  τους Γερμανούς και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν όμηροι στην Αθήνα.

7. ΓΛΥΦΑΔΑ
    Μεταξύ της Γλυφάδας και της παραλίας της Σεργούλας, διαπιστώνονται ίχνη αρχαίας ακρόπολης.  Ίσως εδώ να ήταν η αρχαία πόλη Αντίκυρα.

8. ΔΑΦΝΟΣ  :
      Ίχνη αρχαίου οικισμού και τάφων, αλλά και ερείπια κοντά στην Αγία Παρασκευή, επισημάνθηκαν στην περιοχή. Στα "Μάρμαρα" δε, υπάρχουν ερείπια αρχαίου πύργου.

9. ΔΙΑΚΟΠ Ι
     Στην περιοχή του Κλήματος διαπιστώνονται ίχνη αρχαίου οικισμού και ακρόπολης. Στις 30 Ιουνίου του 1826 εξάλλου, ο Σκαλτσοδήμος νίκησε τους Τούρκους στο χάνι του Σορδά.

10. ΔΙΧΩΡΙ
      Στο χωριό υπάρχουν ίχνη αρχαίου οικισμού, ενώ έχουν βρεθεί επίσης, επιγραφή σε πλάκα τιτανόλιθου, κεραμότοπος κι ελληνιστικοί τάφοι. Στον "Παλιόπυργο" διαπιστώνεται αιτωλικό κάστρο, στην "Κρέκιζα" παλιό        υδραγωγείο, ενώ τα ίχνη του νεότερου οικισμού ανάγονται στα βυζαντινά χρόνια. Πιστεύεται πως κατά  τη διάρκεια της τουρκοκρατίας στο ναό της Αγίας Παρασκευής λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό.

11. ΔΡΟΣΑΤΟ.

12. ΔΩΡΙΚΟ
       Στον Άγιο Βασίλειο βρέθηκαν ίχνη ορθογωνίου τεμένους που αποτελούσε μάλλον, τόπο συγκέντρωσης των Οφιονέων, των Αποδωτών και των Βωμιέων Αιτωλών. Μάλιστα, σε πέτρα είναι χαραγμένες οι λέξεις:
               "Δικαιόπολις","Νικάτας","Μολύσχριος".