Η Ποίηση και η Λογοτεχνία εμπνέουν τη Ζωγραφική

Η Ποίηση και η Λογοτεχνία δεν είναι μόνο λέξεις που συνδέονται μεταξύ τους μεταφέροντας νοήματα και δημιουργώντας συναισθήματα. Είναι και εικόνες που μεταδίδονται με λέξεις και παίρνουν μορφή στη φαντασία του κάθε αναγνώστη.

Μέσα από το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας οι μαθητές της Α`Γυμνασίου διάβασαν σημαντικούς Έλληνες ποιητές όπως είναι ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Γεώργιος Δροσίνης, οι οποίοι έχουν υμνήσει τις ομορφιές του ελληνικού τοπίου. Ο εμπνευσμένος λόγος των ποιητών τους κινητοποίησε  και στη συνέχεια οι μαθητές «κατέγραψαν» τις λέξεις σε  εικόνες εμπνευσμένες από τα ποιήματα.

Μια άλλη αντίστοιχη άσκηση πραγματοποιήθηκε κατά την προετοιμασία της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου, όπου με αφορμή το κείμενο του Δημήτρη Ψαθά «Οι πιτσιρίκοι» οι μαθητές ζωγράφισαν σκηνές από τις ιστορίες των μικρών σαλταδόρων, που έκαναν σαμποτάζ στους Γερμανούς. Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί ουσιαστικά η άσκηση σε μια οπτική διήγηση των γενναίων πράξεων των μικρών ηρώων αλλά και σε έναν ύμνο  στην ειρήνη.

20221019 125850cropped
20221019 125902roped
20221025 214530 croped
ΑΛΝΤΟ cropped
ΒΑΣΙΛΗΣ cropped
ΓΙΟΝΑ cropped
ΕΥΘΥΜΙΑ cropped
ΜΠΛΕΟΝ CROPPED
ΣΩΤΗΡΗΣ cropped
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ cropped
Previous post Ο Τόπος μου
Next post Λουνάνα : Ένα γιάκ στην τάξη