οπερα παιδια ελσ1

Η ΟΠΕΡΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τι είναι η όπερα τελικά; Το τραγούδι, η μουσική, το θέατρο, ο χορός;

Ή μήπως μπορεί να είναι όλα αυτά;

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 η Γ’ Τάξη του σχολείου μας παρακολούθησε την κινηματογραφημένη εκδοχή της παράστασης «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» του Κορνήλιου Σελαμσή. Πρόκειται για την εξ αποστάσεως εκδοχή του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία», μια παραγωγή των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των νέων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από την περιήγηση των μαθητών σε μια νέα συναρπαστική ψηφιακή πλατφόρμα με τον τίτλο Opera Box, ειδικά σχεδιασμένη για τους εκπαιδευτικούς στόχους της δράσης.

Μέσα από την εν λόγω δράση δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές -οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ζωηρό ενδιαφέρον- να αποκρυπτογραφήσουν τον μαγευτικό κόσμο της όπερας και του μουσικού θεάτρου μέσω της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας Opera Box και της κινηματογραφικής εκδοχής της παράστασης.

Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ είναι μια σύγχρονη όπερα για εφήβους, η οποία διαδραματίζεται στη Σπάρτη και στο Ναύπλιο και παρουσιάζει την ηρωίδα ως σύμβολο της προσωπικής ελευθερίας του ατόμου και της αποδέσμευσής του από τις κοινωνικές συμβάσεις. Το νέο αυτό έργο έχει πάρει τη μορφή ζωντανής διαδραστικής παράστασης, αλλά και κινηματογραφικής ταινίας -την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές μας, και βασίζεται στην ιδιαίτερα επιτυχημένη οπερέτα του Ζακ Όφενμπαχ Η Ωραία Ελένη (La Belle Hélène).

BELLE HELENE SCENE B.FULL ProRes V02.00 03 18 20.Still004 2
οπερα παιδια ελσ1
Στιγμιότυπο από την Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ Η ταινία
Previous post Εργαστήρια Δεξιοτήτων -άξονας «Φροντίζω το Περιβάλλον: Ανακύκλωση-Τοπική φυσική κληρονομιά»
20240201 112618 Next post Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας